Om mig

Mitt liv som akupunktör och massör i Örebro

 

Fredrik

Mitt intresse för Kina har jag haft sen barnsben då jag satt klistrad framför TV’n när de sände Kung Markatta, berättelsen om apan som ställde till rabalder både i himlen och på jorden.

På 90-talet arbetade jag som datorprogrammerare och körde lite för hårt och oundvikligen körde jag rakt in i väggen. Jag var efter det arbetslös en tid och ville inte arbeta. Jag trodde själv att jag bara var lat, men har i efterhand själv ställt diagnosen utmattningsdepression. Under tiden var jag en flitig besökare på biblioteket och blev mer och mer intresserad av alternativmedicin, självutveckling och liknande. Först meditation och Reiki. Efter inte så länge upptäckte jag att många alternativa terapier säger sig ha sina rötter i TCM, den traditionella kinesiska medicinen, och jag blev mer och mer intresserad av det. Varför inte gå till roten på en gång?

År 2000 började jag således läsa TCM på NeiJing-akademien. Utbildningen varade i tre år och under tiden läste jag också basmedicin på Axelsons. Under andra året på NeiJing ingick en praktikresa till Shanghai där vi praktiserade på olika kinesiska sjukhus. Jag blev fullkomligt förtrollad av detta förunderliga, motsägelsefulla och ibland rent magiska land, och kände att jag bara måste tillbaka.

Efter examen på NeiJing-akademien 2003 blev suget nästan olidligt så i februari 2004 åkte jag till Chengdu i Sichuan-provinsen för, vad som från början var planerat, en ett års språkresa med studier på Sichuan University. Den sommaren fick jag plötsligt en ansenlig summa oväntade pengar och bestämde mig för att använda dom för att förverkliga en dröm som var så vild att jag aldrig trodde den skulle kunna förverkligas:

Att läsa TCM-läkarutbildningen på kinesiska i Kina!

Kandidatexamen i Kina

Jag flyttade till Kunming i Yunnan-provinsen och fortsatte läsa kinesiska på Yunnan normal university innan jag började den femåriga TCM-utbildningen på Yunnan university of Traditional Chinese Medicine.

År 2011 tog jag studenten och flyttade återigen hem till Örebro för att starta Jörnebo Akupunktur.